BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

L I V E with no EXCUSES and L O V E with no REGRETS.

Dad's lil girl

My Photo
Kuala Lumpur, muslim, Malaysia
View my complete profile

Followers

Aug 30, 2012

admit it!

hello Thursday...
well lame kan i x update belog ini.
hari ni nak test power type without "backspace". wish me luck. my typing is so  jahanam k/,
ok..kat situ dah nmpk salahnye kat ne kan....so kene type  slow slow slow slow gile...
igt igant ingat (lagi skali) bile dah ade blogger for android boleh la update kan tapi hampeh. bahaha
well...happy odd fay to me(ape tuh?) ok actually it is "OFF DAY"
HUHH...MEREPEK LA...MUST USE "BACKSPACE'.

yeah im home. konon nak gerak awal pagi tp sbb jam loceng saye tak berbunyi (salah time) so i bangun lewat. sorry mommy. 

-tido 30 minit
-g HKL, awey (my brother) discharged ari ni
*apendic pecah n kene kuman plak. jalan slow2 n membongkok sbb taleh terhentak kecian*
-g farmasi cari ubat awey....n me nyebuk gak nak cari ubat nyawa (zyrtec and alcon tears)
-g koperasi 1Malaysia. (tk byk choice sbb kedai kecik jek)
-solat zuhur
-tgk tv (opera van java) darah indon masih mengalir dalam badan. 
-buat cucur udang + cendawan
-sambung tgk tv 
-asar
-sambung tgk tv
-tolong mak buat kek batik
-online tgk tv online tgk tv







Aug 20, 2012

all about RAYA.




the miscellaneous me.
beraya with green baju kurung and RED eye.


  
Family's raya photoshoot.panas..peluh...phewww



the kiddos.naseb anak buah ade 5 jek.soon tambah lagi 2.
tahun depan pokai la udhe :p



with Tengku & Yanie.
we are working on 1st n 2nd Raya.

Aug 19, 2012

assalamualikum...
arini entry pasal First Raya.Sambutan yg agak meriah di pagi raya. berkumpul sesama keluarga dan sanak saudara.actually my sis dah bgtaw awal2 yg tema thun ni kaler ORANGE...but last minutes baju tak jumpe then TERpakse beli kaler HIJAU. ngegee lain dari fmly yg lain.

Malam raya, ade takbir kat umah keramat, then we heading to nenda's house plak. nenda pon de wat takbir bersama org2 masjid. tunggu punye tunggu dekat pukul 12am baru org masjid sampai. kepenatan kami kat umah tuh. ape2pon ianya ttp meriah.

Pagi raya, mommy kejut awal, sbb nk tolong goreng ayam nk wat ayam masak merah. Mommy's ayam masak merah so super yummeh. BELIEVE ME! :)


tapi sedih sbb dapat beraya kejap je ngn family. kul 1130am i dah gerak balik puchong sbb keje kul 130pm.
sedih sedih...nak nangis. dah tu Abie plak tade. lagilah sedih :(


suasana di office.
(nampak cam eppi tapi hati tiada siapa yg tahu)



me and yanie. peneman sepanjang bekerja di hari raya.
duk umah pon berdua je ngn die.


sedih sbb tak dapat ikut family g beraye di Bentong.

selamat hari raya

me and my ladies.
from left, Kak Long, Kak Ainul (SIL), Mommy, Mak Tok (Kak Ngah's MIL) and Kak Ngah.
front from left : Dina & Me
the baby is FAFA (Farhah Farwizah)





 malam raya. tudung bawal yg x iron dan jubah from vietnam.






Aug 18, 2012

LAST RAMADHAN.

Assalamualaikum...
Salam sejahtera dan salam satu Malaysia.
hari ni is our last puasa. Tak sangka...esok dah masuk Syawal. Hari kemenangan kita umat Islam.
feel so sad...perginya Ramadhan kali ni tiba2 buat i sedih n tatau la nak cakap camne die punye feeling.
nak kate sebab i bkerja di hari rya..kalo cuti pon it is still the same feeling. Apa2pon di harap ibadah kita bukan setakat puasa saje ttp ibadah2 lain di terima Ilahi. InsyaAllah.

semalam, after work, me went to buka puasa with abie. last buka puasa with kesayangan. kami g Timesquare. so bad, berbuka puasa pada jam 8pm. sgt sesak n ramai org. sampai food court plak, service yg ntah hape2. so we decide g buke tempat lain jek. nampak KFC terus menuju kesana. long que but issocay, at least x menyakitkan hati. Actally, nk g cari kasut raye i n baju raye bbiee...but cam c byk choice lak. so kami beralih ke SungeiWang. Manyak wang maaaaa...bahahaha
sampai sini, byk kedai nk ttup dah. demmmm....pusing2 last2 xde gak yg berkenan. so bad :(


decide nk balik je since sume bende tade. sedih kesian pilu ;p
tapiiiiii......abie bagi dwit ghaye. yahuuu..mekaceh ya bbiee...really appreaciated it :)
even x byk but thnx so much :)
luf uuuuu.....


HARI INI....hari last puasa. masih di tempat kerja. Semua muka cam sedih jek. sunyi sepi je office arini. ade gak muke yg senyum lebar sbb tk sabar nk balik kg lepas keje. terutama SITI NOOR ATIKAH (mmg nama sebenar). hati die skng ni dah ade kat kg. Perasaan bekerja hari ni mmg totally ZERO. katenye ;p
Me pon akan balik gak lepas kerja ni. balik Keramat jumpa family. Malam raya ni de takbir n tahlil utk Arwah Abah n semua arwah. selalunye tiap2 malam raya nenda pon akan wat kenduri kt Gombak. so harap dapat smp awal sbb nak tolong2. tapi baju tak kemas lagi...adoyai..
smalam baru basuh baju raya. basah lagi kat umah tuh. harap2 balik ni keringlah ia.


ape2pon di kesempatan ini, saya USMI SYAHIDA RUSFAN dengan ini ingin mengucapkan Salam Aidilfitri buat semua bloggers, rakan2...followers...kiranya ada terkecik ati, tersentap dan segala jenis ter...i minta maaf ye. kalo ade hutang2 yg tak langsai just let me know k. (ade ke?)



till that...Assalamualaikum.

LOVE,
Usmi :)

Aug 17, 2012

RAMADHAN comes to an ends.

assalamualaikum...
hari ni hari kedua terakhir Ramadhan bermakna hari last kite solat terawih. kejap je kan masa berlalu. pejam celik pejam celik, lusa dah raya. as Ramadhan coming to its end, marilah kita sama2 memohon agar our deeds and ibadah yg kite perform sepanjang Ramadhan ni diterima oleh Allah swt hendaknya. AMIN.

i never had an experience balik kg yg jauh2. camne lak agaknye perasaan tu yek? bestnye kalo ada kampung. ape2pon, di kesempatan ni, i nak wish Selamat Hari Raya maaf zahir n batin buat semua kenalan. kiranya ade salah dan silap, i dgn ini menyusun 10 jari memohon ampun maaf. actually, i still working even on Hari Raya pon. but luckily i keje ptg. so pagi raya nnti boleh lah balik umah wan(nenek usmi) kat gombak. naseb kampung dekat jek. hehhe..Bagi kawan2 yg pulang beraya di kampung, bawak kete tu berhati2 ye. jangan laju2 sangat. Kalau mengantuk tu, stop la kat mane2 R&R. take an enough rest. biarlah lambat asalkn selamat sampai ke destinasi yg di tuju. Excited tu mmg lah kan tp nyawa pon penting jugak :)




SELAMAT HARI RAYA




0 - 0




JUMPA LAGI







Aug 16, 2012

dapatkah selamanya kita bersama

aku tersesat
menuju hatimu
beri aku jalan yang indah
izinkan aku lepas penatku
tuk sejenak lelap di bahumu
dapatkah selamanya kita bersama
menyatukan perasaan kau dan aku
semoga cinta kita kekal abadi
sesampainya akhir nanti selamanya
tentang cinta yang datang perlahan
membuat ku takut kehilangan
ku titipkan cahaya terang
tak padam di dera goda dan masa
dapatkah selamanya kita bersama
menyatukan perasaan kau dan aku
semoga cinta kita kekal abadi
sesampainya akhir nanti selamanya
dapatkah selamanya kita bersama
menyatukan perasaan kau dan aku
semoga cinta kita kekal abadi
sesampainya akhir nanti selamanya
dapatkah selamanya kita bersama
menyatukan perasaan kau dan aku
semoga cinta kita kekal abadi
sesampainya akhir nanti selamanya

hari KHAMIS yang mencabar kesabaran.

Assalamualaikum.
salam sejahtera salam satu Malaysia.
baru ade mase nk ngadap belog nih. sehari suntuk menjawab panggilan yg pelbagai2 masalah.
dah la macam2 masalah, macam2 perangai. al-maklumlah, CUSTOMER is ALWAYS RIGHT!.
tapi sebenarnye, tak selalunye customer kene betol...kenalh ikut procedure. dah sign agreement kan.
hari ni, perangai customer i semua yg jenis mencabar. nak marah2, demand lebih, tak sabar, tak faham bahase, on behalf yg lebih2....bla bla bla...tapi sebab puase ni, layankan je lah.

Erti Sabar Dalam Islam
Sabar dapat dimaksudkan sebagai pengurusan diri untuk tetap melaksanakan ketaatan terhadap Allah berdasarkan apa yang disyari’atkan dan menahan diri dari apa-apa yang diharamkan-Nya serta bersikap redha terhadap setiap ketentuan taqdir-Nya tanpa berkeluh-kesah atau melampaui batas. Oleh itu, sabar di sini terbahagi kepada tiga keadaan iaitu sabar dalam menjalani ketaatan, sabar dalam menahan diri terhadap kemaksiatan, dan sabar dengan setiap ketentuan taqdir dari Allah Ta’ala.
Maka dari itu, hukum sabar adalah wajib dan tiada istilah “sabar itu memiliki hadnya” atau “sabar itu ada batasnya.” Maka yang benar, sabar itu adalah wajib dalam apa jua keadaan bertepatan dengan maksud yang dijelaskan.
Jika mungkin ada yang bertanya, sampai bila mahu bersabar? Maka jawabnya, sabar itu wajib sampai ajal datang menjemput bersesuaian dengan apa yang disyari’atkan.
Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا
“Wahai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan perkukuhkanlah kesabaran kamu.” (Surah Ali ‘Imran, 3: 200)
Kata al-Hasan al-Bashri rahimahullah (Wafat: 110H):
أمروا أن يصبروا على دينهم الذي ارتضاه الله لهم، وهو الإسلام، فلا يدعوه لسرّاء ولا لضرّاءَ ولا لشِدَّة ولا لرِخَاء، حتى يموتوا مسلمين
“Mereka diperintahkan agar sentiasa bersabar dalam menjalankan agamanya yang diredhai oleh Allah ‘Azza wa Jalla, iaitu Islam. Sehingga mereka tidak meninggalkannya sama ada pada waktu lapang ataupun sukar, pada ketika senang atapun susah, sehinggalah mereka mati dalam keadaan Muslim.” (Tafsir Ibnu Katsir, 2/195)
Dari sini difahami bahawa Allah Ta’ala sebenarnya memerintahkan kepada orang-orang yang beriman agar tetap teguh berbuat taat, meninggalkan apa jua bentuk kemaksiatan, redha terhadap taqdir-Nya, serta perlu berusaha untuk menangani hal-hal di persekitarannya dengan penuh kesabaran.
Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:
وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ
الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ
أُولَئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ
“Dan benar-benar akan Kami berikan ujian kepada kamu semua dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan. Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. (Iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan: “Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji’uun.” Mereka itulah yang mendapat selawat (keselamatan) yang sempurna dan rahmat dari Tuhan mereka dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk” (Surah al-Baqarah, 2: 155-157)
Allah Ta’ala memberitahu kita bahawa Dia akan menguji para hamba-Nya dengan kesenangan dan kesusahan, rasa takut, lapar, hilangnya harta, hilangnya orang yang disayangi, dan merosotnya hasil bumi. Ini semua adalah termasuk bentuk-bentuk ujian yang diberikan Allah kepada para hamba-Nya. Sesiapa yang bersabar dengannya maka ia mendapat pahala melimpah-ruah dan khabar gembira di Syurga, sebaliknya sesiapa yang putus-asa, maka ia sendiri yang rugi malah akan beroleh azab.
Dari itu, sesiapa yang sentiasa bersabar dengan setiap keadaan yang dihadapinya sama ada yang menyenangkan mahupun yang menyakitkan kerana semata-mata mencari keredhaan Allah, bererti dia telah menghiasi dirinya dengan akhlak yang mulia lagi terpuji



Aug 14, 2012

Persiapan terakhir...



Assalammualaikum...
Hari ni i teman mommy g kuar beli brg2...mcm biasa la tempatnye di NSK sri rampai. Brg2 kt sini murah...sangat2 murah..barang2 basah n mentah semua segar bugar....






Aug 13, 2012

First time...

First time gune android utk update
entry. Teruja....ngegegee..
Lagi active la i nk mengupdate blog. Tiada reason lgik lepas ni utk blog ni bersawang.


semalam....

Semalam, lepas keje i trus g a&w. tapau nk wat makan kat umah. mozarella cheese burger pilihan hati with rootbeer float and curly fries. sampai umah, trus makan, fries burger x habes dimakan...baru masuk mulut nk termuntah..tp berusaha jugak nk telan sbb lapar sgt. lepas tu trus mandi n solat magrib.
kemas2 barang and i trus landing jap atas katil. konon kejap je sementara nak tunggu isya' then nk g terawih. sbb masjid tu lepas isya' de ceramah dulu baru terawih...tapi bukan kejap je landing tuh...kesudah la kan...
sedar2 dah kul 11lebih. itu pon tersedar sbb hzemate balik suasana riuh rendah. (umah tu sentiasa riuh, especially time malam sbb majority keje ptg jek) So i pon bangkit cepat2 trus mandi...kelam kabut smayang isya' n wat terawih kt umah jek..bile nak tido balik, perut lak sakit maybe sbb kosong kot, so i tnye roomate i, lini if die nk g mcD. so i n line g drive thru mcD jek. jz bought a NASI BUBUR and lini makan sundaechocolate her fav. at the end, tak habes jugak..makan 2 sudu pastu dah stop. haishh perut ohh perut..kenape ngn ko nih?!

hmm nk cite pasal parking kt umah kitorg tuh. pehh sgt susah mengalahkn org yg duk apartment, flat bagai...sempit n siap gado2 ngn jiran pasal parking. stress!!last couple days, neighbour kitorg duk tgg depan umah sbb nk tanye kete sape W** ****...so hzemate i pon cakap la "kete i" adekah ke patut die cakap kete die taleh nk parking? walhal umah kosong, kete satu jek. aduhhh...dah la umah kitorg de 5 kete...dgn gate rosak...considerate la kan..hmmm nak wat camne kalo gado ngn bangsa2 camtuh mmg dorg je yg nak menang kan. so semalam, lepas balik dr mcD, lini parking kete kat lorong lain. jauh sikit but selamat.

disebabkan semalam tido lambat la hari ni i bangun lambat jugak. tersedar sbb abie text i. wahh..alarm clock are not functioning well...(salahkn jam kan) but naseb sempat jugak bersiap n g keje.
sampai 30minit awal. alhamdulillah :)

ZAKAT FITRAH

Isnin...last day keje. yeah finally sok off day.
seriusly penat bile keje straight 4 /5 hari ni. phewww...
lepas keje ni nk trus shoot balik...g jmp abie jap nk bg baju die anta basuh arituh.then nk g bayar zakat fitrah. baru nak bayar...sempat lagi kan.



 Zakat Fitrah juga dikenali sebagai Zakat Peribadi atau tubuh badan yang wajib dikeluarkan oleh setiap orang Islam yang mempunyai cukup syarat-syaratnya pada bulan Ramadan.

Antara dalil yang mewajibkan Zakat Fitrah ialah hadis Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:”Rasulullah s.a.w. telah mewajibkan zakat fitrah segantang kurma atau segantang syair ke atas hamba, orang merdeka, lelaki, perempuan kecil, besar dari kaum muslimin dan disuruh mengeluarkannya sebelum orang keluar untuk sembahyang hari raya.”[Hadis riwayat al-Bukhari]

 Dan sabda baginda lagi (maksudnya): ”Ketahuilah sesungguhnya Zakat Fitrah itu wajib ke atas semua orang Islam lelaki dan perempuan, hamba atau merdeka, kecil atau besar. Dua cupak gandum atau segantang makanan yang selain daripadanya.”[HR.al-Tirmizi]

 Zakat Fitrah telah difardukan pada tahun kedua Hijrah,iaitu pada tahun yang sama Ibadah Puasa sepanjang bulan Ramadan difardukan.

Dalam sebuah hadis,Ibnu Abbas menyebut:”Rasulullah s.a.w. telah memfardukan Zakat Fitrah sebagai penyucian terhadap orang yang berpuasa daripada perkara buruk dan tidak berfaedah dan sebagai bantuan kepada Fakir Miskin. Maka sesiapa yang menunaikannya sebelum sembahyang(hari raya), ia adalah zakat yang diterima. Dan sesiapa yang menunaikannya selepas sembahyang ia adalah sedekah biasa.”[HR.Ibnu Majah]

 Dalam Mazhab Syafi’e, Zakat Fitrah boleh ditunaikan sejak dari awal Ramadan sehingga hari akhir bulan Ramadan al Mubarak. Ia diwajibkan bagi membersihkan orang yang berpuasa daripada perkara yang tidak berfaedah dan juga untuk diagihkan kepada Asnaf Fakir dan Miskin supaya mereka tidak menghadapi masalah mencari keperluan dan tidak meminta daripada orang lain pada hari raya(Aidilfitri).
 Ibnu Abbas berkata(maksudnya): ”Rasulullah s.a.w. telah mewajibkan Zakat Fitrah bagi tujuan untuk menyucikan orang yang yang berpuasa daripada perkara buruk yang tidak berfaedah dan sebagai bantuan kepada Fakir Miskin.”[Hadis Riwayat Abu Daud]


Aug 12, 2012

i am craving for.....

fasting month, i am lost my appetite...
no rice in my tummy...tak boleh nk terima langsung..
but i ade nafsu makan yg membuak pada....




 sedapnyeeeee

pancakes yg tatau nk cakap camne..sgt terliur ok.


 banana split...sgt suke bile makan kt johnnys
                                                 

ni laksa Kuala Kangsar. Laksa ni je yg i suke makan. sbb die punye kuah tak bape nak keruh sgt,
sedap, dan sungguh lazat.

biskut mazola
dulu mommy slalu buat time2 nk raya. sedap sgt.
ptg buat malam licin dah.
tahun ni tade harapan la nak makan biskut raya mommy. (tahun lepas pon x jugak)
ngegegege




borak petang-petang..

once upon a time, lepas berbuka (dlm kete) me n him went to giant. actually nk g IOI Mall, but abie so MALAS nk drive. so do i....
huhh so he decided g giant jek. lagi pon nk beli die nya toiletries n shirt jek. then went to 7E..abie ngidam SLURPEE...sekali out of service. bahaha
i amek ice cream mat kool...and abie minum barbarican, strawbery flavour.



tade rezeki nk menikmati slurpee ni :(

like it soooo much!

his choice

we've had a funny conversation. Abie said die tension sbb boss die (siraz bukan nama sebenar) asyik marah2 die. org lain punye salah, abie yg kene. that's normal la kan..
i pon cakap,

"ala... tunggu la bile u dah jadi cam siraz tuh. u pon akan push2 org uuu..kan?!"

sedang rancak berborak, abie received a text from siraz....i plak jadi seteressss...
then i cakap kt abie,

" nak ape lagi siraz tu uuu? tak pikir org nak buke ke ape ke?" abie ngn muke tak bersalah n dgn selumberrr cakap
"die boss uuu..nnti kalo i jadi cam die, i akan wat bende yg same gak".
demmit..terkono den!...bahahaha..

kenapa orang perempuan suka menangis

kenapa wanita mudah menangis?
kenape? kenape?
jawapannya :  entahlah.
kalau di ikut kepada life experience i sbg wanita,gadis dan anak perempuan maybe sebab hati ni mudah tersentuh.
air mata akan mengalir bile sedih samada ada perkara baik mahupun sebaliknye, bile hati disakiti, bila rindu yang terlalu dalam pada seseorang,
kadang2 bile marah sangat pon boleh membawa kepada keadaan ni.
hati wanita bagaikan tisu...lembut...terlalu lembut.

last i nangis ialah semalam...malam semalam.
tgh drive kereta boleh nangis dengan tiba2...sampai rumah nak tido pun nangis..tatau nk share story camne and kenape. banyak sebab.
kadang2 bile stress yang terlampau pon boleh buat i nangis.
bagi i, menangis itu adalah satu luahan hati..bile dah nangis, redalah sikit perasaan tu. Air mata tak boleh nak di tahan. kalau dia nak mengalir, mengalirlah ia.



"orang kata menangis tu tanda manja, tapi bagi aku menangis itu tanda kita punya jiwa.
orang kata menangis hanya perlu, tapi bagi aku airmata hanya akan keluar bila dia mahu
orang kata menangis tu tunjuk kelemahan, tapi bagi aku kita perlu nangis untuk turunkan keegoan"

turun 4 kg & Akhir Ramadhan.

Assalammualaikum...
lama tak berblog. rindu plak..
entry kali ni tade yg menarik selain nak gtaw korg yg.....
ehh dah nak raya lah!
pejam celik pejam celik dah masuk minggu ke 4 kite berpuasa...
persiapan raya?? tade pon...pakai je baju yg ade.
1st and 2nd raya akan berada di office...but malam raya n pagi raya akan menghabeskn masa di rumah.

since 1st Ramadhan arituh da tade selera makan.asal makan nasi je nk muntah...taleh nk telan...duk kemam la dalam mulut...agak2 taleh nk telan, minum air or hirup sup.
so bulan pose ni i just makan kuih2 je. noodles pon kurang.
that day went i balik keramat, sempat la timbang berat...from 46kn turun 41kg jek.masyaAllah..senang je nak trun berat, tp kalo nak gain weight bukan main payah lagi.
tapi semalam, my hzemate de masak favourite i...IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK.wowww...dapnye...alhamdulillah habis gak nasi i even amek sikit jek.thnx yani :) [first try katenye]


macam2 sakit la bile datang Ramadhan kali ni.
Allah nk uji tahap kesabaran i kot.
mata ni dah almost 3 week x ok2 lagik.
bergantung hidup kt eye drops and sepek mate.
orang cakap, sakit tu penghapus dosa2 kecil. hmmm ye kew?
byk dosa yg telah i buat...Ya Allah, kiranya ini dugaanMu padaku, aku redha.



KELEBIHAN 10 AKHIR RAMADHAN.

1. Nabi Muhammad saw memperbanyakkan ibadat pada malam 10 terakhir Ramadan melebihi malam sebelumnya. Saidatina Aisyah berkata maksudnya; “Rasulullah apabila masuk malam 10 terakhir Ramadan, Baginda menghidupkan malam (dengan ibadat), mengejutkan keluarganya (bangun beribadat), bersungguh-sungguh (dalam beribadat) dan uzlah (mengasingkan diri) daripada isteri-isterinya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

2. Pada malam 10 terakhir ada satu malam yang dinamakan Lailatul Qadar (malam yang mempunyai berkat dan keistimewaan yang banyak). Pada malam inilah diturunkan al-Quran seperti firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya Kami menurunkannya (al-Quran) pada Lailatul Qadar” (Surah al-Qadar, ayat 1). Ibn Abbas berkata : “Allah menurunkan al-Quran sekali gus dari Al-Luh Al-Mahfur ke Bait al-E'zzah yang terletak di langit dunia. Kemudian ia diturunkan secara berperingkat-peringkat kepada Rasulullah selama 23 tahun.

3. Lailatul Qadar disifatkan lebih baik daripada 1,000 bulan. Perkara ini seperti firman Allah bermaksud : “Lailatul Qadar lebih baik daripada seribu bulan.” (Surah al-Qadar, ayat 3)

4. Malam ini juga disifatkan sebagai malam berkat, firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya Kami turunkannya (al-Quran) pada malam yang diberkati.” (Surah al-Dukhan, ayat 3)

5. Pada malam ini juga turunnya malaikat. Malaikat turun bersama-sama berkat dan rahmat Allah yang dikhaskan untuk malam ini.

6. Ditetapkan umur, rezeki dan ajal manusia. Firman Allah bermaksud : “Pada malam itu (Lailatul Qadar) dijelaskan segala urusan yang penuh hikmah.” (Surah al-Dukhan, ayat 4). Maksud ‘urusan yang penuh hikmah’ adalah pada malam itu Allah menentukan umur, rezeki dan ajal manusia.

7. Allah mengampunkan hamba-Nya yang menghidupkan malam itu dengan penuh rasa keimanan dan pengharapan.Bilakah Lailatul Qadar? Nabi Muhammad bersabda bermaksud: “Carilah Lailatul Qadar pada malam 10 terakhir Ramadan.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim). Rasulullah bersabda lagi bermaksud: “Carilah Lailatul Qadar pada malam ganjil pada 10 malam terakhir.” (Hadis riwayat Bukhari).


à Kami dari Unit Dakwah Dan Tarbiah KMKJ menyarankan agar sama-samalah kita menghidupkan malam di separuh akhir Ramadhan ini dengan fizikal bersungguh-sungguh dan hati yang ikhlas agar “Lailatu Qadar” yang kita impikan akan tercapai dan keampuanan dari segala dosa berkesampaian.

*Petikan Panduan Puasa Ramadan terbitan Jabatan KemajuanIslam Malaysia dan Tazkirah Jumaat.