BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

L I V E with no EXCUSES and L O V E with no REGRETS.

Dad's lil girl

My Photo
Kuala Lumpur, muslim, Malaysia
View my complete profile

Followers

Aug 30, 2012

admit it!

hello Thursday...
well lame kan i x update belog ini.
hari ni nak test power type without "backspace". wish me luck. my typing is so  jahanam k/,
ok..kat situ dah nmpk salahnye kat ne kan....so kene type  slow slow slow slow gile...
igt igant ingat (lagi skali) bile dah ade blogger for android boleh la update kan tapi hampeh. bahaha
well...happy odd fay to me(ape tuh?) ok actually it is "OFF DAY"
HUHH...MEREPEK LA...MUST USE "BACKSPACE'.

yeah im home. konon nak gerak awal pagi tp sbb jam loceng saye tak berbunyi (salah time) so i bangun lewat. sorry mommy. 

-tido 30 minit
-g HKL, awey (my brother) discharged ari ni
*apendic pecah n kene kuman plak. jalan slow2 n membongkok sbb taleh terhentak kecian*
-g farmasi cari ubat awey....n me nyebuk gak nak cari ubat nyawa (zyrtec and alcon tears)
-g koperasi 1Malaysia. (tk byk choice sbb kedai kecik jek)
-solat zuhur
-tgk tv (opera van java) darah indon masih mengalir dalam badan. 
-buat cucur udang + cendawan
-sambung tgk tv 
-asar
-sambung tgk tv
-tolong mak buat kek batik
-online tgk tv online tgk tv







Aug 20, 2012

all about RAYA.




the miscellaneous me.
beraya with green baju kurung and RED eye.


  
Family's raya photoshoot.panas..peluh...phewww



the kiddos.naseb anak buah ade 5 jek.soon tambah lagi 2.
tahun depan pokai la udhe :p



with Tengku & Yanie.
we are working on 1st n 2nd Raya.

Aug 19, 2012

assalamualikum...
arini entry pasal First Raya.Sambutan yg agak meriah di pagi raya. berkumpul sesama keluarga dan sanak saudara.actually my sis dah bgtaw awal2 yg tema thun ni kaler ORANGE...but last minutes baju tak jumpe then TERpakse beli kaler HIJAU. ngegee lain dari fmly yg lain.

Malam raya, ade takbir kat umah keramat, then we heading to nenda's house plak. nenda pon de wat takbir bersama org2 masjid. tunggu punye tunggu dekat pukul 12am baru org masjid sampai. kepenatan kami kat umah tuh. ape2pon ianya ttp meriah.

Pagi raya, mommy kejut awal, sbb nk tolong goreng ayam nk wat ayam masak merah. Mommy's ayam masak merah so super yummeh. BELIEVE ME! :)


tapi sedih sbb dapat beraya kejap je ngn family. kul 1130am i dah gerak balik puchong sbb keje kul 130pm.
sedih sedih...nak nangis. dah tu Abie plak tade. lagilah sedih :(


suasana di office.
(nampak cam eppi tapi hati tiada siapa yg tahu)



me and yanie. peneman sepanjang bekerja di hari raya.
duk umah pon berdua je ngn die.


sedih sbb tak dapat ikut family g beraye di Bentong.

selamat hari raya

me and my ladies.
from left, Kak Long, Kak Ainul (SIL), Mommy, Mak Tok (Kak Ngah's MIL) and Kak Ngah.
front from left : Dina & Me
the baby is FAFA (Farhah Farwizah)





 malam raya. tudung bawal yg x iron dan jubah from vietnam.






Aug 18, 2012

LAST RAMADHAN.

Assalamualaikum...
Salam sejahtera dan salam satu Malaysia.
hari ni is our last puasa. Tak sangka...esok dah masuk Syawal. Hari kemenangan kita umat Islam.
feel so sad...perginya Ramadhan kali ni tiba2 buat i sedih n tatau la nak cakap camne die punye feeling.
nak kate sebab i bkerja di hari rya..kalo cuti pon it is still the same feeling. Apa2pon di harap ibadah kita bukan setakat puasa saje ttp ibadah2 lain di terima Ilahi. InsyaAllah.

semalam, after work, me went to buka puasa with abie. last buka puasa with kesayangan. kami g Timesquare. so bad, berbuka puasa pada jam 8pm. sgt sesak n ramai org. sampai food court plak, service yg ntah hape2. so we decide g buke tempat lain jek. nampak KFC terus menuju kesana. long que but issocay, at least x menyakitkan hati. Actally, nk g cari kasut raye i n baju raye bbiee...but cam c byk choice lak. so kami beralih ke SungeiWang. Manyak wang maaaaa...bahahaha
sampai sini, byk kedai nk ttup dah. demmmm....pusing2 last2 xde gak yg berkenan. so bad :(


decide nk balik je since sume bende tade. sedih kesian pilu ;p
tapiiiiii......abie bagi dwit ghaye. yahuuu..mekaceh ya bbiee...really appreaciated it :)
even x byk but thnx so much :)
luf uuuuu.....


HARI INI....hari last puasa. masih di tempat kerja. Semua muka cam sedih jek. sunyi sepi je office arini. ade gak muke yg senyum lebar sbb tk sabar nk balik kg lepas keje. terutama SITI NOOR ATIKAH (mmg nama sebenar). hati die skng ni dah ade kat kg. Perasaan bekerja hari ni mmg totally ZERO. katenye ;p
Me pon akan balik gak lepas kerja ni. balik Keramat jumpa family. Malam raya ni de takbir n tahlil utk Arwah Abah n semua arwah. selalunye tiap2 malam raya nenda pon akan wat kenduri kt Gombak. so harap dapat smp awal sbb nak tolong2. tapi baju tak kemas lagi...adoyai..
smalam baru basuh baju raya. basah lagi kat umah tuh. harap2 balik ni keringlah ia.


ape2pon di kesempatan ini, saya USMI SYAHIDA RUSFAN dengan ini ingin mengucapkan Salam Aidilfitri buat semua bloggers, rakan2...followers...kiranya ada terkecik ati, tersentap dan segala jenis ter...i minta maaf ye. kalo ade hutang2 yg tak langsai just let me know k. (ade ke?)



till that...Assalamualaikum.

LOVE,
Usmi :)

Aug 17, 2012

RAMADHAN comes to an ends.

assalamualaikum...
hari ni hari kedua terakhir Ramadhan bermakna hari last kite solat terawih. kejap je kan masa berlalu. pejam celik pejam celik, lusa dah raya. as Ramadhan coming to its end, marilah kita sama2 memohon agar our deeds and ibadah yg kite perform sepanjang Ramadhan ni diterima oleh Allah swt hendaknya. AMIN.

i never had an experience balik kg yg jauh2. camne lak agaknye perasaan tu yek? bestnye kalo ada kampung. ape2pon, di kesempatan ni, i nak wish Selamat Hari Raya maaf zahir n batin buat semua kenalan. kiranya ade salah dan silap, i dgn ini menyusun 10 jari memohon ampun maaf. actually, i still working even on Hari Raya pon. but luckily i keje ptg. so pagi raya nnti boleh lah balik umah wan(nenek usmi) kat gombak. naseb kampung dekat jek. hehhe..Bagi kawan2 yg pulang beraya di kampung, bawak kete tu berhati2 ye. jangan laju2 sangat. Kalau mengantuk tu, stop la kat mane2 R&R. take an enough rest. biarlah lambat asalkn selamat sampai ke destinasi yg di tuju. Excited tu mmg lah kan tp nyawa pon penting jugak :)




SELAMAT HARI RAYA




0 - 0




JUMPA LAGI







Aug 16, 2012

dapatkah selamanya kita bersama

aku tersesat
menuju hatimu
beri aku jalan yang indah
izinkan aku lepas penatku
tuk sejenak lelap di bahumu
dapatkah selamanya kita bersama
menyatukan perasaan kau dan aku
semoga cinta kita kekal abadi
sesampainya akhir nanti selamanya
tentang cinta yang datang perlahan
membuat ku takut kehilangan
ku titipkan cahaya terang
tak padam di dera goda dan masa
dapatkah selamanya kita bersama
menyatukan perasaan kau dan aku
semoga cinta kita kekal abadi
sesampainya akhir nanti selamanya
dapatkah selamanya kita bersama
menyatukan perasaan kau dan aku
semoga cinta kita kekal abadi
sesampainya akhir nanti selamanya
dapatkah selamanya kita bersama
menyatukan perasaan kau dan aku
semoga cinta kita kekal abadi
sesampainya akhir nanti selamanya

hari KHAMIS yang mencabar kesabaran.

Assalamualaikum.
salam sejahtera salam satu Malaysia.
baru ade mase nk ngadap belog nih. sehari suntuk menjawab panggilan yg pelbagai2 masalah.
dah la macam2 masalah, macam2 perangai. al-maklumlah, CUSTOMER is ALWAYS RIGHT!.
tapi sebenarnye, tak selalunye customer kene betol...kenalh ikut procedure. dah sign agreement kan.
hari ni, perangai customer i semua yg jenis mencabar. nak marah2, demand lebih, tak sabar, tak faham bahase, on behalf yg lebih2....bla bla bla...tapi sebab puase ni, layankan je lah.

Erti Sabar Dalam Islam
Sabar dapat dimaksudkan sebagai pengurusan diri untuk tetap melaksanakan ketaatan terhadap Allah berdasarkan apa yang disyari’atkan dan menahan diri dari apa-apa yang diharamkan-Nya serta bersikap redha terhadap setiap ketentuan taqdir-Nya tanpa berkeluh-kesah atau melampaui batas. Oleh itu, sabar di sini terbahagi kepada tiga keadaan iaitu sabar dalam menjalani ketaatan, sabar dalam menahan diri terhadap kemaksiatan, dan sabar dengan setiap ketentuan taqdir dari Allah Ta’ala.
Maka dari itu, hukum sabar adalah wajib dan tiada istilah “sabar itu memiliki hadnya” atau “sabar itu ada batasnya.” Maka yang benar, sabar itu adalah wajib dalam apa jua keadaan bertepatan dengan maksud yang dijelaskan.
Jika mungkin ada yang bertanya, sampai bila mahu bersabar? Maka jawabnya, sabar itu wajib sampai ajal datang menjemput bersesuaian dengan apa yang disyari’atkan.
Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا
“Wahai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan perkukuhkanlah kesabaran kamu.” (Surah Ali ‘Imran, 3: 200)
Kata al-Hasan al-Bashri rahimahullah (Wafat: 110H):
أمروا أن يصبروا على دينهم الذي ارتضاه الله لهم، وهو الإسلام، فلا يدعوه لسرّاء ولا لضرّاءَ ولا لشِدَّة ولا لرِخَاء، حتى يموتوا مسلمين
“Mereka diperintahkan agar sentiasa bersabar dalam menjalankan agamanya yang diredhai oleh Allah ‘Azza wa Jalla, iaitu Islam. Sehingga mereka tidak meninggalkannya sama ada pada waktu lapang ataupun sukar, pada ketika senang atapun susah, sehinggalah mereka mati dalam keadaan Muslim.” (Tafsir Ibnu Katsir, 2/195)
Dari sini difahami bahawa Allah Ta’ala sebenarnya memerintahkan kepada orang-orang yang beriman agar tetap teguh berbuat taat, meninggalkan apa jua bentuk kemaksiatan, redha terhadap taqdir-Nya, serta perlu berusaha untuk menangani hal-hal di persekitarannya dengan penuh kesabaran.
Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:
وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ
الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ
أُولَئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ
“Dan benar-benar akan Kami berikan ujian kepada kamu semua dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan. Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. (Iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan: “Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji’uun.” Mereka itulah yang mendapat selawat (keselamatan) yang sempurna dan rahmat dari Tuhan mereka dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk” (Surah al-Baqarah, 2: 155-157)
Allah Ta’ala memberitahu kita bahawa Dia akan menguji para hamba-Nya dengan kesenangan dan kesusahan, rasa takut, lapar, hilangnya harta, hilangnya orang yang disayangi, dan merosotnya hasil bumi. Ini semua adalah termasuk bentuk-bentuk ujian yang diberikan Allah kepada para hamba-Nya. Sesiapa yang bersabar dengannya maka ia mendapat pahala melimpah-ruah dan khabar gembira di Syurga, sebaliknya sesiapa yang putus-asa, maka ia sendiri yang rugi malah akan beroleh azab.
Dari itu, sesiapa yang sentiasa bersabar dengan setiap keadaan yang dihadapinya sama ada yang menyenangkan mahupun yang menyakitkan kerana semata-mata mencari keredhaan Allah, bererti dia telah menghiasi dirinya dengan akhlak yang mulia lagi terpuji



Aug 14, 2012

Persiapan terakhir...



Assalammualaikum...
Hari ni i teman mommy g kuar beli brg2...mcm biasa la tempatnye di NSK sri rampai. Brg2 kt sini murah...sangat2 murah..barang2 basah n mentah semua segar bugar....






Aug 13, 2012

First time...

First time gune android utk update
entry. Teruja....ngegegee..
Lagi active la i nk mengupdate blog. Tiada reason lgik lepas ni utk blog ni bersawang.


semalam....

Semalam, lepas keje i trus g a&w. tapau nk wat makan kat umah. mozarella cheese burger pilihan hati with rootbeer float and curly fries. sampai umah, trus makan, fries burger x habes dimakan...baru masuk mulut nk termuntah..tp berusaha jugak nk telan sbb lapar sgt. lepas tu trus mandi n solat magrib.
kemas2 barang and i trus landing jap atas katil. konon kejap je sementara nak tunggu isya' then nk g terawih. sbb masjid tu lepas isya' de ceramah dulu baru terawih...tapi bukan kejap je landing tuh...kesudah la kan...
sedar2 dah kul 11lebih. itu pon tersedar sbb hzemate balik suasana riuh rendah. (umah tu sentiasa riuh, especially time malam sbb majority keje ptg jek) So i pon bangkit cepat2 trus mandi...kelam kabut smayang isya' n wat terawih kt umah jek..bile nak tido balik, perut lak sakit maybe sbb kosong kot, so i tnye roomate i, lini if die nk g mcD. so i n line g drive thru mcD jek. jz bought a NASI BUBUR and lini makan sundaechocolate her fav. at the end, tak habes jugak..makan 2 sudu pastu dah stop. haishh perut ohh perut..kenape ngn ko nih?!

hmm nk cite pasal parking kt umah kitorg tuh. pehh sgt susah mengalahkn org yg duk apartment, flat bagai...sempit n siap gado2 ngn jiran pasal parking. stress!!last couple days, neighbour kitorg duk tgg depan umah sbb nk tanye kete sape W** ****...so hzemate i pon cakap la "kete i" adekah ke patut die cakap kete die taleh nk parking? walhal umah kosong, kete satu jek. aduhhh...dah la umah kitorg de 5 kete...dgn gate rosak...considerate la kan..hmmm nak wat camne kalo gado ngn bangsa2 camtuh mmg dorg je yg nak menang kan. so semalam, lepas balik dr mcD, lini parking kete kat lorong lain. jauh sikit but selamat.

disebabkan semalam tido lambat la hari ni i bangun lambat jugak. tersedar sbb abie text i. wahh..alarm clock are not functioning well...(salahkn jam kan) but naseb sempat jugak bersiap n g keje.
sampai 30minit awal. alhamdulillah :)

ZAKAT FITRAH

Isnin...last day keje. yeah finally sok off day.
seriusly penat bile keje straight 4 /5 hari ni. phewww...
lepas keje ni nk trus shoot balik...g jmp abie jap nk bg baju die anta basuh arituh.then nk g bayar zakat fitrah. baru nak bayar...sempat lagi kan.



 Zakat Fitrah juga dikenali sebagai Zakat Peribadi atau tubuh badan yang wajib dikeluarkan oleh setiap orang Islam yang mempunyai cukup syarat-syaratnya pada bulan Ramadan.

Antara dalil yang mewajibkan Zakat Fitrah ialah hadis Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:”Rasulullah s.a.w. telah mewajibkan zakat fitrah segantang kurma atau segantang syair ke atas hamba, orang merdeka, lelaki, perempuan kecil, besar dari kaum muslimin dan disuruh mengeluarkannya sebelum orang keluar untuk sembahyang hari raya.”[Hadis riwayat al-Bukhari]

 Dan sabda baginda lagi (maksudnya): ”Ketahuilah sesungguhnya Zakat Fitrah itu wajib ke atas semua orang Islam lelaki dan perempuan, hamba atau merdeka, kecil atau besar. Dua cupak gandum atau segantang makanan yang selain daripadanya.”[HR.al-Tirmizi]

 Zakat Fitrah telah difardukan pada tahun kedua Hijrah,iaitu pada tahun yang sama Ibadah Puasa sepanjang bulan Ramadan difardukan.

Dalam sebuah hadis,Ibnu Abbas menyebut:”Rasulullah s.a.w. telah memfardukan Zakat Fitrah sebagai penyucian terhadap orang yang berpuasa daripada perkara buruk dan tidak berfaedah dan sebagai bantuan kepada Fakir Miskin. Maka sesiapa yang menunaikannya sebelum sembahyang(hari raya), ia adalah zakat yang diterima. Dan sesiapa yang menunaikannya selepas sembahyang ia adalah sedekah biasa.”[HR.Ibnu Majah]

 Dalam Mazhab Syafi’e, Zakat Fitrah boleh ditunaikan sejak dari awal Ramadan sehingga hari akhir bulan Ramadan al Mubarak. Ia diwajibkan bagi membersihkan orang yang berpuasa daripada perkara yang tidak berfaedah dan juga untuk diagihkan kepada Asnaf Fakir dan Miskin supaya mereka tidak menghadapi masalah mencari keperluan dan tidak meminta daripada orang lain pada hari raya(Aidilfitri).
 Ibnu Abbas berkata(maksudnya): ”Rasulullah s.a.w. telah mewajibkan Zakat Fitrah bagi tujuan untuk menyucikan orang yang yang berpuasa daripada perkara buruk yang tidak berfaedah dan sebagai bantuan kepada Fakir Miskin.”[Hadis Riwayat Abu Daud]


Aug 12, 2012

i am craving for.....

fasting month, i am lost my appetite...
no rice in my tummy...tak boleh nk terima langsung..
but i ade nafsu makan yg membuak pada....




 sedapnyeeeee

pancakes yg tatau nk cakap camne..sgt terliur ok.


 banana split...sgt suke bile makan kt johnnys
                                                 

ni laksa Kuala Kangsar. Laksa ni je yg i suke makan. sbb die punye kuah tak bape nak keruh sgt,
sedap, dan sungguh lazat.

biskut mazola
dulu mommy slalu buat time2 nk raya. sedap sgt.
ptg buat malam licin dah.
tahun ni tade harapan la nak makan biskut raya mommy. (tahun lepas pon x jugak)
ngegegege




borak petang-petang..

once upon a time, lepas berbuka (dlm kete) me n him went to giant. actually nk g IOI Mall, but abie so MALAS nk drive. so do i....
huhh so he decided g giant jek. lagi pon nk beli die nya toiletries n shirt jek. then went to 7E..abie ngidam SLURPEE...sekali out of service. bahaha
i amek ice cream mat kool...and abie minum barbarican, strawbery flavour.



tade rezeki nk menikmati slurpee ni :(

like it soooo much!

his choice

we've had a funny conversation. Abie said die tension sbb boss die (siraz bukan nama sebenar) asyik marah2 die. org lain punye salah, abie yg kene. that's normal la kan..
i pon cakap,

"ala... tunggu la bile u dah jadi cam siraz tuh. u pon akan push2 org uuu..kan?!"

sedang rancak berborak, abie received a text from siraz....i plak jadi seteressss...
then i cakap kt abie,

" nak ape lagi siraz tu uuu? tak pikir org nak buke ke ape ke?" abie ngn muke tak bersalah n dgn selumberrr cakap
"die boss uuu..nnti kalo i jadi cam die, i akan wat bende yg same gak".
demmit..terkono den!...bahahaha..

kenapa orang perempuan suka menangis

kenapa wanita mudah menangis?
kenape? kenape?
jawapannya :  entahlah.
kalau di ikut kepada life experience i sbg wanita,gadis dan anak perempuan maybe sebab hati ni mudah tersentuh.
air mata akan mengalir bile sedih samada ada perkara baik mahupun sebaliknye, bile hati disakiti, bila rindu yang terlalu dalam pada seseorang,
kadang2 bile marah sangat pon boleh membawa kepada keadaan ni.
hati wanita bagaikan tisu...lembut...terlalu lembut.

last i nangis ialah semalam...malam semalam.
tgh drive kereta boleh nangis dengan tiba2...sampai rumah nak tido pun nangis..tatau nk share story camne and kenape. banyak sebab.
kadang2 bile stress yang terlampau pon boleh buat i nangis.
bagi i, menangis itu adalah satu luahan hati..bile dah nangis, redalah sikit perasaan tu. Air mata tak boleh nak di tahan. kalau dia nak mengalir, mengalirlah ia.



"orang kata menangis tu tanda manja, tapi bagi aku menangis itu tanda kita punya jiwa.
orang kata menangis hanya perlu, tapi bagi aku airmata hanya akan keluar bila dia mahu
orang kata menangis tu tunjuk kelemahan, tapi bagi aku kita perlu nangis untuk turunkan keegoan"

turun 4 kg & Akhir Ramadhan.

Assalammualaikum...
lama tak berblog. rindu plak..
entry kali ni tade yg menarik selain nak gtaw korg yg.....
ehh dah nak raya lah!
pejam celik pejam celik dah masuk minggu ke 4 kite berpuasa...
persiapan raya?? tade pon...pakai je baju yg ade.
1st and 2nd raya akan berada di office...but malam raya n pagi raya akan menghabeskn masa di rumah.

since 1st Ramadhan arituh da tade selera makan.asal makan nasi je nk muntah...taleh nk telan...duk kemam la dalam mulut...agak2 taleh nk telan, minum air or hirup sup.
so bulan pose ni i just makan kuih2 je. noodles pon kurang.
that day went i balik keramat, sempat la timbang berat...from 46kn turun 41kg jek.masyaAllah..senang je nak trun berat, tp kalo nak gain weight bukan main payah lagi.
tapi semalam, my hzemate de masak favourite i...IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK.wowww...dapnye...alhamdulillah habis gak nasi i even amek sikit jek.thnx yani :) [first try katenye]


macam2 sakit la bile datang Ramadhan kali ni.
Allah nk uji tahap kesabaran i kot.
mata ni dah almost 3 week x ok2 lagik.
bergantung hidup kt eye drops and sepek mate.
orang cakap, sakit tu penghapus dosa2 kecil. hmmm ye kew?
byk dosa yg telah i buat...Ya Allah, kiranya ini dugaanMu padaku, aku redha.



KELEBIHAN 10 AKHIR RAMADHAN.

1. Nabi Muhammad saw memperbanyakkan ibadat pada malam 10 terakhir Ramadan melebihi malam sebelumnya. Saidatina Aisyah berkata maksudnya; “Rasulullah apabila masuk malam 10 terakhir Ramadan, Baginda menghidupkan malam (dengan ibadat), mengejutkan keluarganya (bangun beribadat), bersungguh-sungguh (dalam beribadat) dan uzlah (mengasingkan diri) daripada isteri-isterinya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

2. Pada malam 10 terakhir ada satu malam yang dinamakan Lailatul Qadar (malam yang mempunyai berkat dan keistimewaan yang banyak). Pada malam inilah diturunkan al-Quran seperti firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya Kami menurunkannya (al-Quran) pada Lailatul Qadar” (Surah al-Qadar, ayat 1). Ibn Abbas berkata : “Allah menurunkan al-Quran sekali gus dari Al-Luh Al-Mahfur ke Bait al-E'zzah yang terletak di langit dunia. Kemudian ia diturunkan secara berperingkat-peringkat kepada Rasulullah selama 23 tahun.

3. Lailatul Qadar disifatkan lebih baik daripada 1,000 bulan. Perkara ini seperti firman Allah bermaksud : “Lailatul Qadar lebih baik daripada seribu bulan.” (Surah al-Qadar, ayat 3)

4. Malam ini juga disifatkan sebagai malam berkat, firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya Kami turunkannya (al-Quran) pada malam yang diberkati.” (Surah al-Dukhan, ayat 3)

5. Pada malam ini juga turunnya malaikat. Malaikat turun bersama-sama berkat dan rahmat Allah yang dikhaskan untuk malam ini.

6. Ditetapkan umur, rezeki dan ajal manusia. Firman Allah bermaksud : “Pada malam itu (Lailatul Qadar) dijelaskan segala urusan yang penuh hikmah.” (Surah al-Dukhan, ayat 4). Maksud ‘urusan yang penuh hikmah’ adalah pada malam itu Allah menentukan umur, rezeki dan ajal manusia.

7. Allah mengampunkan hamba-Nya yang menghidupkan malam itu dengan penuh rasa keimanan dan pengharapan.Bilakah Lailatul Qadar? Nabi Muhammad bersabda bermaksud: “Carilah Lailatul Qadar pada malam 10 terakhir Ramadan.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim). Rasulullah bersabda lagi bermaksud: “Carilah Lailatul Qadar pada malam ganjil pada 10 malam terakhir.” (Hadis riwayat Bukhari).


à Kami dari Unit Dakwah Dan Tarbiah KMKJ menyarankan agar sama-samalah kita menghidupkan malam di separuh akhir Ramadhan ini dengan fizikal bersungguh-sungguh dan hati yang ikhlas agar “Lailatu Qadar” yang kita impikan akan tercapai dan keampuanan dari segala dosa berkesampaian.

*Petikan Panduan Puasa Ramadan terbitan Jabatan KemajuanIslam Malaysia dan Tazkirah Jumaat.

Jul 25, 2012

begini caranya.

Begini Caranya -
Aku tak bisa mengatakan perkataan
Kelu lidah bila berdepan kamu
Aku percaya pada naluri hatiku
Yang nyata sudah ada depan mata
Tapi aku masih belum mengenal mu
Untuk menikmati rasa sebenar-benar cinta
Aku tahu di mana nak cari cinta mu
Di sini tak mungkin mengalah
Dengan apa yang mendatang
Yang ku tahu ku cuba terbaik untuk mu
Yang indah jadikan kenangan
Yang duka perbetulkan
Begini ...
Caranya bagi diriku
Tapi aku masih belum mengenal mu
Untuk menikmati rasa sebenar-benar cinta
Aku tahu di mana nak cari cinta mu
Di sini tak mungkin mengalah
Dengan apa yang mendatang
Yang ku tahu ku cuba terbaik untuk mu
Yang indah jadikan kenangan
Yang duka perbetulkan
Aku tahu di mana nak cari cinta mu
Di sini tak mungkin mengalah
Dengan apa yang mendatang
Yang ku tahu ku cuba terbaik untuk mu
Yang indah jadikan kenangan
Yang duka perbetulkan
Begini ...
Caranya bagi diriku
 

Jul 22, 2012

suasana Tanah Suci.

Rindunye pada suasana di Tanah Suci. teringin jugak nak berpuase kat sana suatu ari nnti.mesti perasaan yg tak dapat digambarkan...alangkn tak puase kat sane pon dah seronok, inikan pula berpuasa. mestilah lagi BEST. rindu pada Madinah, Abah, Perkuburan Baqi', makan Rasul...Mekah, masjidil haram...rindu semuanya di sana..bilakah akan ke sana lagi?

Mekah suatu ketika dahulu

Mekah, sehingga kini :)



selamat berbuka.

 selamat berbuka buat semua yg berpuasa arini...hari ni hari ke2 berbuka di ofis. sedih :(
first Ramadhan berbuka nasi lemak,kurma & air laici yg ofis bagi. even ciput tp alhamdulillah, at least de gak org nak bg kan.
nk g bazar mmg tade la kat kawasan sini :(
hari ni, roti canai. syukur jugak la...naseb de beli "back-up". hehehhe
rindu nye nak berbuka di rumah, bersama mak n adik beradik yg lain.
rindu nak g bazar ngn anak sedare...hmmm Dian puase ke tidak tahun ni?
thn lepas 100% off. hahaha...rindu rindu rindu...
ape2 pon ttp syukur sbb masih diberi peluang menjalani ibadah puasa tahun ni. tahun depan tatau de lagi ke tak.

RAMADHAN KAREEM

entry untk hari ke2 berpuasa.
i nak share ngn korang ...same2 kite amalkannye...
:)







Jul 21, 2012

artis yg manis bertudung :)

Alhamdulillah, sebelum  Ramadhan kita dapat tgk ramai artis2 wanita kita dah mengenakan hijab.
tapelah, tanak story panjang2..yg penting dorang ni pakai tudung atas diri sendiri and Allah S.W.T...dan bukan sebab org lain atau mencari publisiti.
so, nak share ngn uolls tgk je gambar2 wanita manis dibawah ni :)



 diana amir yg sentiasa manis dan bergaya mengenekan hijab :)

ni yang baru i tahu, Azizah Mahzan yg mane kite tau dia ni mmg seksi even berlakon mak orang.
bile dah berhijab, tengok betapa bersihnye muke die.
Alhamdulillah.

Natasha Hudson, sentiada cantik :)

Diana Amir, Nana (ex-arwah Faisal) and Irma Hasmi.


 Yatt :)



sebenarnye ramai je yg dha berhijab macam, Sharifah Sofea, Enott, Putri Farah dan ramai lagi.
nak upload semua nye gambar tak termampu plak.
nnti2 lah ye :)


Salam 1 Ramadhan

Assalamualaikum ppl.entry ptg ni just nk ucap, Selamat Menunaikan Ibadah Puasa buat semua muslim di dunia.di bulan yg mulia ni sama2lah kita mengeratkan siraturahim dan bermaafan sesama kita. marilah kita lupakan segala sengketa lama (macam lagu...tapi tatau lagu ape). Kepada yg berpuasa, selamat berbuka. makan tu jgn terlalu mengikut nafsu.berbukalah sekadarnya. (jeles sebenarnye sbb kene buka kat ws) oh x baik kite jeles meles sesama kite kan...?!
ngegegegee....


nah untuk korang:


jom kite ikut yg bawah ni agar ibadah kite sempurna :)







Jul 13, 2012

boring day...

hello uolls. salam Jumaat buat semua.
well, me back to work after one day off duty...opss...ngeggee
seriusly tires n badan sgt x sehat.
omaigod...im so sleepy taw.
nk titow je rase nye ni pon...bape kali nak nguap nih!?
counting hours to back home...
i need my bed..my sleep....

Jul 7, 2012

The Amazing Spider-Man 4.

VENUE : PARADIGM MALL
TIME : 20:00PM
DATE : 06/07/2012




semalam i n kawan2 g Paradigm Mall kt KJ. i habes duty at 530pm pastu tgg abie fetch. demm jalam jammed gile....FRIDAY sickness.. nak marah2 dah time tuh,dengan abie lmbt smpai...aduh..mmg menduga sungguh la..sampai sane, jenuh pulak nak cari GSC katne...punye le penat berlari..pheww...
finally i sampai gak even lambat 10minit. but luckly, muvie x start lagi.


muvie yg ok la..best jugak. ade jalan cerite. and the best is HERO n HEROIN die cute sangat.korg mmg kene tgk cite ni...in 3D...pretty ohsem :)


"emma stone and andrew garfield".





Ohh...Duta REVLON rupenye. patutlah i pon comel cam die...(hahah tade kene mengene pon) ok Emma, we are using the same product. thumbs up for REVLON :)

SABAR itu INDAH...

assalamualaikum uolls...
hello Saturday....moi working on Saturday morning, damn boring!

today, is all about SABAR.
Terkadang..
Saat kemarahan menjelma,
Kita terlupa pada satu erti SABAR...









"Wahai orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu (lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertakwalah kamu kepada Allah, supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)."- Surah Ali-Imran:200

Jun 28, 2012

wat wat wat ? ? ?

pink  ?     ?
purple  ?  ?  peach ?   ?  ?  


oh confuse! ! ! ! !

no title

no best hot story today.
will see uolls soon..



will be back :)

Jun 27, 2012

the DAY...

hello uolls...
assalammualaikum...
salam Rabu buat semua. 3rd day of working...seriusly badan sgt penat. bile keje petang rase macam x cukup rehat..exhausted!
hate to work at evening shi* shift. pffttt....
yeahh..Abie was finally arrieved KL safely. die suh fetch kat KLIA tp gtaw last minute. mmg tak dapat la.so abie straight to my office. abie looked sooooooo ohsem with his new coat.pewiiitttt...Baru 3 ari g S'pore balik da tak reti nk cakap melayu...pastu konon JET LAG...sangat la...!poyo la uuu ni bieee....


saya masak nasi goreng hangit...yeahh agak menjadi dr sebelum ni even de hangit sket tp saye ttp berpuas ati..ahaks ;p
ni lah untung tgk masterchef celebriti ari2 kt umah...(konon)
dah boleh kawen dah..yeaahhhh 
will meet abie's mom soon. so nebesss...sangat ok. dah lame x jmp mak die. 2 3 thn ade kot. waawaawaa..sejuk dah tangan nih. ngegegee..
abie n me was discuss about us...but we are still plan for the right time. abie so bz smp tade cuti langsung. bangla buat rumah pon taw nk amek cuti taw! just hopefully everything go smooth.....amin :)


another 3 weeks before Ramadhan. no preparation yet. rase gementar plak nak sambut Ramadhan kali nih.cheeehh 
banyak persiapan yg perlu ade...sabar,tabah,keimanan...tu semua kene ade.kalo stakat puase je tapi tak sabar, cepat marah...sia2 je puase tu. am i right??kannnn...










oklah...nak sambng wat keje. will cont again with new and hawt entry.bhahahaha
daaaadaaa 




:)



Jun 23, 2012

kisah Norma & Talib

sebelum balik keje nih..i nak share cerite ngn korg..
ke korg dah taw cite ni?
pasal pasangan Norma & Talib.
cerite pasal wife Talib ni, Norma yg hidap Brain Tumor (if im not mistaken)
setahun lepas kawen die pregnant n time tu die kene.
lepas bersalin die operate ...
kalo nak cerite panjang sgt...
kalo korg nak follow cerite die bace kat sini "moon punye blog" or "amy"
sedih sgt tgk bby die...kesian he need loves from mother.
semoga bby ni and ayah die tabah menerima dugaan ini.


ni nak share photos: (amek blog org)







nak tgk lagi gambar2?
pegi tgk kat blog dorg tu ye.
ape2 pon i nak ucap takziah pada family Arwah Norma.
baru tahu yg die dah tade :(
moga roh nya ditempatkan bersama2 org yg beriman.
al-fatihan.



apakah??



tetibe je nak upload gambar nih...
bilekah time ini ye?
doa2kn lah  :)

ber"email" dengan ex-TL.

yehuuu...
gap tak berape nak banyak tapi still de mase nk update belog ni.
poyo kan saye.
entry ke2 utk ari ni...
beremail ngn ex-TL..iaitu TL i waktu kt streamyx dulu.
sangat rapat ngn die...TL yg paling best yg penah jaga i taw.
yg sebelum ni pon ok gak...hehe (ayat caber line)


sejak i ng frens kene transfer ke Puchong ni slalu gak kami beremail2 ngn sam..
oh lupe lak..name die SAM...mmg name sebenar,..hahhaa
rindu kat sam ni...die slalu wat kecoh kt floor..kecooh bukan ape..tp sbb die ni suke shuffle kat floor..
kelaka2...dah jadi bapak org dah sam ni.,,alhamdulillah.
satu lgi yg paling best pasal TL ni, die mmg suke amek Supervisor Case.
tak kire agent mane2 pon...bagus x??hehehee


rindu nak ade TL camni...sempoi habes!!!


Sabtu

assalammualaikum...
Sabtu pagi, bangun awal2 (kalo yani x kejut, x bangun) mandi n siap2 g keje.
kenape kene keje di hari sabtu?? kenape?jelesnye dgn mereka2 yg masih dibuai mimpi2 indah yg masih bertemankn bantal dan selimut masing2 :(
sungguh rindu nak beristirehat di hari sabtu..wawaaaa ='0
Dear Saturday, pls be nice to me ogayy?


Rase lame sungguh x jmp die..lelaki pujaan ati..
Abie called and said he going to S'pore tomorrow morning.
haish kene tinggal lgi :( bibiee pls dun b notty2 k...n selamat bertugas :)
balik nnti i nak cite macam2 kt uuuu....(mesti die nyampah)hahhaa


next month dah start Puasa..
pejam celik pejam celik, dah puase balik.
Ganti pose tatau la bape ari lagi yg tinggal..
maen pose jek...aduhh tapelah biar lebih asal tidak kurang.
masa berlalu terlalu pantas..seperti cheetah berlari mengejar mangsanye.
banyak perkara manis dan x berape nak manis berlaku lately nih.
semoga kehidupan dimasa2 akan dtg akan lebih bermanfaat dan indah...
i mengharapakn sinar baru lepas raya nih.
moga2 segalanya berjalan dengan lancar.
tidak mahu terlalu berharap tp akan cube sedaya upaya dan berdoa. amin :)




oklah nak sambung jawab called.
enjoy ur weekend everybody :)




salam -

Jun 22, 2012

Friday.

assalammualikum...
hello Friday...
nak cite pasal movie ni "TAARE ZAMEEN PAR"
last night i ngn hzies layan cite ni...seriusly mmg sedih gile. nanges2 kami tgk taw.



haa...nampak x sape tuh?
si ensem Aamir Khan...........tunjang utama cerita nih :)
What struck me about this movie is the tag line, ‘Every child is special’.
The story is about a boy yg tatau membaca n menulis. no one knows that he had this prob eventoe parent die pon tatau instead of they think that the kid ni malas nk belajar. Kat skolah pon die slalu kene marah ngn che'gu and get the punishment.kawan2 die pon suke gelak2kn die..at one time, parent die terpakse anta die hantar die g asrama penuh. kesian sangat. but ade satu yg menarik pasal budak laki ni...he loves to painting. die akan meng"imagine"kan sesuatu n terus mencatan the objek. sgt creative.
korg patut tgk cite nih..byk pengajaran taw...
i give 5 stars to "TAARE ZAMEEN PAR"



Jun 21, 2012

The Hitcher 1986





Ranking, purely on a level of sustained moodiness and visual authority, with the best of ‘80s American genre films, The Hitcher is nonetheless a frustrating piece of work. The Hitcher operates best as a waking nightmare, as the situation depicted in the opening scenes, and the blue-eyed malevolence personified by John Ryder (Rutger Hauer), seem to practically step out of a Jungian collective unconscious, grown cancer-like in the modern psyche where fear is the flipside to the nominal freedom of the highway, and the film itself a bleak inversion of late ‘60s and ‘70s road movies, which already displayed aspects of paranoia about just how open and bounteous being on the road would prove. Young Jim Halsey (C. Thomas Howell), beset by micro-sleep blackouts as he travels a desolate stretch of road in Nevada, picks up hitch-hiker Ryder, because, as he will explain later, he thinks a companion will help keep him awake. Ryder, emerging from the pouring rain and offering a peculiarly distracted line of patter, certainly wakes Jim up, not merely from driver fatigue, but from his hitherto cushioned urban upbringing and coddled sense of the world: he’s recently left Chicago for an adventure, having signed up with a pick-up driving service purely to get a vehicle to take to California, and Jim is from the first instant a naïve young man waiting for a shock. The first half-hour of The Hitcher is as good as any thriller ever made, generating a mood of lonely fatigue and lurking horror with fervent excellence, the images of red taillights soaking the rainy night with bloody tones sufficient to evoke the truth behind Ryder’s claim that he cut off a Volkswagen driver’s extremities, even before he pulls out his flick knife. Hauer’s sublime performance sustains a tone of bleary existential despair and psychic exhaustion even in feeding off fear and mayhem.


The visual pungency of the rainy night and the subsequent minimalist vistas of desert and dusty diners and lonely truck stops, conveyed with crisp yet muted colours, and methodical lighting and sound layers, make The Hitcher’s landscape authentic yet estranged, a richly atmospheric battleground that works well as both realistic milieu and Dali-esque dreamscape. It’s as bleakly interiorised and relentless in its study of the vulcanisation of a young man’s soul through torment in the face of the world’s evil as the same year’s similar Blue Velvet, and like that film hinges on telling images of severed body parts. Of more immediate kinship, it anticipates the same ethereal sense of the Midwestern night as a nightmarish cage in its vastness, populated by strange beasts, in Kathryn Bigelow’s Near Dark, likewise written by Eric Red, who must count as co-auteur on both films, which also share some essential faults. Director Robert Harmon’s work wears influences on its sleeve whilst maintaining a patina of consistent stylisation, with loud hints of Hitchcock and Paul Verhoeven, unsurprising with Verhoeven’s former golden boy Hauer on board. The Fourth Man’s image of a punctured eyeball is invoked through dialogue, and whether or not the villain is a demon or a mere murderer is left similarly opaque. The Hitcher also belongs in a class of new-age horror film with Michael Mann’s more oblique but similarly oppressive attempt to reinvent the gothic horror film with The Keep (1984), particularly in how Harmon uses Mark Isham’s spacey score like Mann used Tangerine Dream’s, to sustain the miasma of paranoid isolation and hazy veracity. 




Intimations of anticipated violation take on other dimensions as Ryder keeps the knife pressed in Jim’s crotch as they’re pulled over by a road worker, who takes the gesture for a queer rendezvous. Like another mid-‘80s horror movie, A Nightmare on Elm Street 2, the seemingly inhuman killer provokes voluble metaphors for gay panic, as the threat of homoerotic violence lends a note of queasy knowing to Jim’s near-psychic link to Ryder and his actions during their absurdist chase. Ryder seems to embody an entrapping fact of identity that cannot be escaped, and certainly coming along when Jim is vulnerable and in the act of escaping his familiar life. Jim’s refusal to submit, that is, to complete Ryder’s dictated statement, “I want to die”, makes him the top, and Ryder, who seems to be devoutly wishing a consummation, nominates Jim not as victim but as nemesis, the one who must finally grow big enough balls to take him out, whatever the potential cost, as he provokes Jim at several points to kill him. Ryder begins exterminating everyone Jim gets close to, from policemen to holidaying families. The Hitcher suggests a Halloween campfire tale effectively illustrated, borrowing tropes familiar from urban legends: food spiked with nasty surprises; situations of solitude inviting the unknown danger. Whilst the opening and basic set-up seem to promise a focused set-piece built around an interpersonal cat-and-mouse struggle, a la Ida Lupino’s spin on the same idea, The Hitch-Hiker(1953), hewing to classic noir rules, or a The Twilight Zone-esque tale of the uncanny and the dissolving limits of the liminal, Harmon and Red soon move on to a Hitchcockian manhunt, albeit played by the far more expansive rules of ‘80s genre stylings, where infrastructure has to be totalled, guns fired aplenty, and explosions set off now and then. 


Even as it shifts gears and genres, The Hitcher still maintains integrity and a compelling aura of dread, as Jim’s own cranking hysteria and will to survive begin to incriminate him as surely as Ryder’s mischievous murders. Relief for the folie-a-deux that is the Jim/Ryder death dance is introduced in the form of Jennifer Jason Leigh’s winningly blowsy diner waitress Nash, taking Jim under her wing eventually, as the promise of violent force from the cops proves as unnervingly extreme as any highway psychopathy, and the couple are conjoined by their wish to escape their lives: just as Jim’s rebellion brings on Ryder, so too Nash’s rebellion brings on the police with white-hot fury, which won’t abate until she is killed. References to Duel (1973) are hard to avoid, especially in the hero’s ordinary haplessness and the villain’s relentlessness, the use of setting, and the general story structure. Hitchcock is the common reference for both Spielberg and Harmon, with a helicopter swooping in likeNorth by Northwest’s crop duster, on top of the transference of guilt theme. The problem with Harmon’s film is that whilst it hints at hallucinogenic fantasy, it doesn’t ever quite make up its mind, pursuing the basic narrative conceit with an increasingly improbable narrative that nonetheless never entirely gives into dream logic. The fact is that Red’s script under the influence of a much more recent genre model, becoming a variation on The Terminator (1984: James Cameron would of course produce wife Bigelow’s film of Red’s next script) with unstated supernatural or psychological causes, rather than sci-fi, to justify the Ryder’s inhuman capacity to shoot down said helicopter with a handgun, or plunge out of a bus and through a windscreen with barely a scratch. 


This attempt to blend the hyperkinetic high style that defined ‘80s American genre cinema with a tale based more in primal dread and near-subliminal anxieties therefore only works to a certain extent, as Harmon therefore sustains a note of cryptic but essentially earthy urgency. Then again, the film also bears similarities of vision with the following year’s White of the Eye by Donald Cammell, another tale based in versions of normality based in both everyday life and the templates of genre, increasingly untethered from both whilst invoking destructive forces in a desert setting. On a level of basic compulsive action, too, The Hitcher commits itself with admirably coldness to its singularly nasty proliferation of tricks, from the finger plucked and almost eaten from a plate of French Fries, to Jim awakening in a police station where he’s been imprisoned only to find the cops have all been murdered and the police dog lapping blood from its master’s neck. Most memorably and inescapably nasty, Nash, taken prisoner by Ryder, is suspended between two trucks, to be torn in half with the slightest release of the clutch, forestalling both Jim’s and the police’s hopes of delivering cost-free justice. Disgusted with Jim’s squeamishness and incapacity to kill his nemesis, Ryder exasperatedly lets the truck roll forward, killing Nash, a moment of chilling nihilism that vibrates within and around the work: it’s the rare horror film that has the courage of such taunting convictions to do such a thing to the nominal love interest. Interestingly, The Hitcher made a powerful impact at the time thanks to its intimate cruelty, yet it's actually very judicious in terms of what it shows: such unbearable spectacles as a slaughtered cute family and Nash's murder are actually left entirely to the imagination, and become perhaps all the more powerful for it. Many, far more gory films have been made before and since, and yet  there's something about The Hitcher's precise malevolence in this regard that makes it especially galvanising by refusing to play nice.


Still, killing off Nash only points to a basic flaw in Red’s script, one he would at least not repeat in Near Dark (which similarly stumbles towards the end with action movie shtick but recovers with a better finish), in that, in wanting to stay a step ahead of the audience and cut off all familiar avenues, it leaves the film without any real source of suspense in the last act, which, on top of the film’s wilful abandonment of believability, finally proves a drag on all of Harmon’s hard work. The final point ofThe Hitcher is an interesting one, however, in that it seems to boil down to a depiction of achieving final maturity, an evolution which requires, sometimes, taking responsibility for unpleasant, even terrible jobs; it's a variation on “a man’s gotta do what a man’s gotta do,” but inflected with an existential quality where ,either way, it costs you something dear to you. After Jim struggles through a Calvary-like moment where he contemplates suicide with a stolen police pistol, he instead once again chooses life. But life means therefore surviving the persecution of Ryder and the police, and his unwillingness to shoot Ryder when he gives him the chance, and he might have a shot at saving Nash, means Ryder, who has no concept of mercy, kills her anyway. By The Hitcher’s end Jim is as dead-eyed and relentless as Ryder, if still ostensibly righteous, as he turfs out Jeffrey DeMunn’s empathetic sheriff from his own squad car to chase down Ryder who, as predicted, stages an escape from a prison bus. The very finale gives the impression of a narrative motor finally running down for lack of petrol, no more twists or new revelations possible, as the binary necessity finally fulfilled, the traditional Reagan-era movie act of punitive punishment blended with an aspect of mercy killing, as well as self-exterminating consummation that looks forward to the bullet-induced cure for schizophrenia in Fight Club (1999). Even if it slowly degenerates into a lesser film than it might have been through trying to be too many kinds of movie, The Hitcher’s perfect first act and memorably ruthless highlights sustain an impressive and oddly haunting semi-classic. Sadly, Harmon's subsequent cinematc career, including his return to semi-abstract urban legend horror with They (2002) and Highwaymen (2004), has been disappointing, but his interesting telemovie work has included 2000's The Crossing, perhaps the best attempt to film the American Revolution made thus far.


Labels: